понеділок, 21 лютого 2022 р.

День рідної мови


Рішенням ЮНЕСКО 21 лютого оголошено Міжнародним днем рідної мови. Це свято – ще одна нагода для кожного громадянина усвідомити причетність до свого народу, до рідної мови, яка є безцінним скарбом. Життя мови залежить від нас, і ми повинні нести її у своїх душах, традиціях, звичаях, віршах, піснях. Рідна мова – це батьківська мова, мова народу, мова серця.

Із нагоди цього свята у закладі відбувся конкурс читців-декламаторів «Віночок української поезії». Учасники 1–11 класів декламували вірші Т. Шевченка, Лесі Українки, В. Симоненка, І. Франка, Д. Павличка. Передати почуття іншої людини через поезію – дуже важко, втілити це в юному віці – непросто, але конкурс доводить, що інтерес до літератури є, і це слід підтримати. За рішенням журі перші місця посіли: Вєчкаєва А., Чельна М., Петренко Д. (учні 1 класу); Попик Д. (учень 3 класу); Жучкова В. (учениця 8 класу); Котік К. (учениця 10 класу).

У 8 класі вчителем Бугарь Ю.М. був проведений філологічний КВК «Я знаю мову свою найріднішу!». Здобувачі освіти, проходячи різні рівні випробувань, в черговий раз довели, яке важливе значення має для них рідна мова. Цей день об'єднує дітей, вчителів і показує високий прояв почуття патріотизму, любові до рідної мови та своєї Батьківщини.

Здобувачі освіти 5 класу змагалися сьогодні у мовознавчому марафоні «У царстві рідної мови». Команди «Мак»  та «Соняшник» завзято розгадували ребуси, будували нові слова, відтворювали прислів'я.  Запеклою була боротьба у мовному бліц-турнірі  «Ерудит», «Фразеологічному калейдоскопі».  Подолали успішно і останній етап - конкурс скоромовок! Грунтовні знання показали здобувачі освіти Кузьмін Л., Недобіткіна Є., Яцків Д., Лавренчук А.  З різницею в 2 бали перемогла команда «Соняшник».

Тож нехай і надалі передається мова із покоління в покоління, не забувається, буде багатою і гарною, процвітає і живе вічно!

Л. Тимошенко, Ю.Бугарь, З.Нечепоренко

Відео привітання з Міжнародним днем рідної мови
















0 comments:

Дописати коментар