понеділок, 24 вересня 2018 р.

Краплина добра

Річко, моя, життя моє, люблю я воду твою, лагідну та життєдайну... Дивлячись на тебе, стаю я добрим, людяним і щасливим.
               Олександр Довженко, український драматург
  
Наша школа знаходиться в мальовничому куточку природи – на березі річки Інгулець, в оточенні соснового бору. Ця територія приваблює як зона відпочинку не лише місцевих мешканців, а й жителів інших населених пунктів.
На жаль екологічна свідомість відпочивальників знаходиться не належному рівні, тому прибережна зона дуже забруднена наслідками людського відпочинку. Основне завдання будь якого навчального закладу – підвищення рівня екологічної культури. Очищення прибережної території річки селища стало для нас звичною справою. Щороку ініціативна група учнів Цукрозаводського НВК, під керівництвом вчителя біології  Сенченко А.М. проводить агітаційну роботу між школярами та мешканцями селища з метою змінити принципи моральних взаємовідносин людини з природою й суспільством.
Цього року, як і щорічно, на початку вересня, учні вийшли на прибирання берегів річки Інгулець та зони відпочинку. Також залучили органи місцевої влади в особі  секретаря   Приютівської селищної ради – Лисенко Вікторії Анатоліївни,  землевпорядника Агапової Любові Олександрівни.
Варто відзначити, що будь-яка річка потребує регулярного чищення, незалежно від її глибини і ступеня забруднення. Надмірне утворення мулу, очерету, водоростей, різних рослин і безлічі інші небажаних проявів негативно впливає на стан водойми. Учні, як і завжди, завзято взялися до свого громадського обовязку, взаємодоповнювати прибережну екосистему.
Хочеться відмітити роботу найактивніших учасників: Колісника Давіда (8клас), Заньковської Тетяни (8 клас), Заньковської Таїсії (8клас), Ратнікова Андрія (11клас). Стало помітно, що сміття цьогоріч вже значно менше, адже територія  облаштована дитячим майданчиком, збудована альтанка для відпочинку та зелені ландшафтні насадження.
Прагнення дітей бачити свою річку чистою не могло пройти поза увагою Кузьменка Сергія Анатолійовича - голови Кіровоградської обласної державної адміністрації. Завдяки його підтримці берег річки має нове обличчя – асфальтовані доріжки, оновлений пірс-тераса, фонтан, альтанка для відпочинку, яскраві клумби, декоративні кущі та дерева, які милують око з ранньої весни, до пізньої осені. Очищена прибережна територія та піщаний пляж  пробуджують прагнення повертатися сюди знову і знову. А дизайнерські клумби замість очерету формують моральне ставлення, любов до природи, відповідальність людини, і, особисто, кожного за її стан. 
Ми вдячні Сергію Анатолійовичу за те, що спільними зусиллями селище Приютівка має такий гарний, затишний куточок Європи на березі нашого Інгульця. Нам приємно відчувати себе, хоч і невеличкою, але все ж таки частинкою  цього яскравого природнього метаморфозу.













0 comments:

Дописати коментар