середу, 21 лютого 2024 р.

МОВА ЄДНАЄ СЕРЦЯ

 


Щорічно 21 лютого в Україні відзначається День рідної мови. Мова – це великий дар. І в кожного народу вона своя. Мова – доля народу, і вона залежить від того, як ми всі шануємо її. Тому що наш народ створював мову віками, багато боровся і бореться за її існування і процвітання. І ми, як свідомі громадяни нашої країни, повинні не тільки зберегти набуте, а й примножувати її багатства для прийдешніх поколінь.

У рамках відзначення Міжнародного дня рідної мови у ліцеї пройшли тематичні заходи, бесіди, виховні години, змагання на кращого знавця української мови, вікторини, книжкові виставки.

Тимошенко Л. В., учителька української мови і літератури, запропонувала шестикласникам пригадати, що вони знають про нашу рідну мову, і позмагатися в ерудованості, взявши участь у мовознавчому турнірі. Учні 6 класу поділилися на дві команди «Мовознавці» та «Дивосвіт». Були проведені такі раунди: «Бліц-опитування», «Українська без суржику», «Пісня – душа народу», «Краса і багатство української мови», «Вгадай фразеологізм», «Склади прислів’я», «Правда чи вигадка».

«Розмовляй українською, чуєш? Обіцяй! Як не вмієш – навчись!..», – такими словами закінчила захід учителька.

Для учнів 8 класу Нечепоренко З.О. провела інтелектуальна гру «Що? Де? Коли?» під назвою «Нас єднає мова». Діти розширили кругозір, активізували розумову діяльність, розвивали логічне мислення, коригували усне мовлення. Команда «Юні патріоти» змагалась з віртуальною командою вчителів різних напрямків. Питання були на перший погляд складні, але стосувалися шкільної програми: легендарна Маруся Чурай, неповторний Тарас Шевченко, письменниця Емма Андієвська. Щире слово, добре діло душу й серце обігріло. Перемогу здобула команда учнів!

Національний код, показник незламності народу, носій його цінностей — так багато функцій у рідної мови! У Міжнародний день рідної мови для учнів 10 класу була проведена інтелектуально-розважальна гра «МовиМО QUIZ». Учні разом із вчителем Бугарь Ю.М., гуртуючись у команди, змагалися між собою, відповідали на запитання та вирішували завдання в таких раундах: Розминка, Нейромережа, Мовний ревізор, Мозковий штурм, Кришталева сова, Чорна скринька.

Події останнього року стали поштовхом для переосмислення ролі рідної мови в житті кожного українця. Вона стала оберегом, символом єдності, маркером ідентичності, інструментом боротьби для кожного з нас, знаком незламності й сили духу для всього людства.

А плекати знання української мови та любов до неї — наше спільне завдання.

Голова ШМО вчителів суспільно-гуманітарного циклу  Зоя НЕЧЕПОРЕНКО









0 comments:

Дописати коментар