суботу, 16 березня 2024 р.

Прийшла з теплом і сонцем Шевченкова весна

 


З 4 по 15 березня 2024 року в ліцеї проходила предметна декада вчителів суспільно-гуманітарних наук на тему «Прийшла з теплом і сонцем Шевченкова весна». Мета – сформувати у школярів позитивне ставлення як до предметів суспільно-гуманітарного циклу, так і до навчання взагалі, продовжити роботу над розвитком загальнолюдських та предметних компетентностей, культивувати уміння учнів успішно діяти в навчальних і життєвих ситуаціях; розвивати читацькі інтереси та творчі здібності, уміння самостійно здобувати нові знання та розв’язувати проблеми, виховувати толерантне ставлення до представників інших національностей, стійкий інтерес до самоосвіти, самовдосконалення, постійного пошуку і бажання відкривати щось нове.

Упродовж декади було заплановано і проведено відкриті заходи. Усі члени методичного об’єднання взяли активну участь . Вчителі практикували різні нестандартні форми роботи з учнями, впроваджуючи освітні інноваційні технології: дослідницькі, інтерактивні, ігрові, пошукові, інформаційно-комунікаційні та ін.

«Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття". Під таким гаслом у ліцеї проведено різноманітні заходи до 210-річчя від народження Великого Кобзаря, метою яких було на прикладі життя і діяльності Тараса Шевченка виховувати любов до рідної землі, свого народу, мови і культури, усвідомленню власної ролі й відповідальності, в майбутньому за долю нашої держави.

Упродовж декади учителем Бугарь Ю.М. для учнів 5-11 класів були проведені цікаві та змістовні заходи: літературно-пізнавальна гра «Шевченко питає, конкурс на кращу рекламу улюбленої книжки, мовний КВІЗ, літературні диктанти за оповіданнями Артура Конан Дойла, створення інтерактивного плакату до теми «Бароко». Для гуртківців «Юні журналісти» була організована літературна кав’ярня, де вони мали змогу читати вірші не тільки поетів світу, а й свої особисті.

"Поезія- це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі",--писала Ліна Костенко. На "Поетичній імпрезі" (учительТимошенко Л.В.) 11 березня зібралися поціновувачі поезії.

Учителем української мови та літератури Нечепоренко З.О. проведено урок «Безсила смерть , коли живуть слова» для учнів 7-8 класів. Вікторина «Шевченкова криниця слова не міліє», музичний батл «Співаємо пісні на слова Шевченка», написання диктантів, есе, створення і  розгадування кросвордів, ребусів, квести - це ще неповний перелік проведених заходів декади.

 Цікавою була гра «Що? Де? Коли?» («Історична пам’ятка» – новини в археології») серед учнів 5 класу, яку провела вчитель історії Руденко Н.І.

Вдало  пройшов конкурс знавців Конституції України серед учнів 9 класу. Старшокласники показали гарні знання Основного закону нашої держави, його розділів та статей . Серед найкращих були Стеценко Дмитро, Поліщук Олександр , Салютіна Ліза, Зінченко Єгор, Скрипка Ніна. Дві команди учнів 8 класу змагалися у вікторині "Козацькими стежками"  Цікавий і змістовний захід організувала і провела вчитель англійської мови Єременко В.В.. Брейн-ринг «Я люблю Україну» був проведений у формі змагання між командами, містив у собі найрізноманітніші станції, де учні мали можливість проявити свої таланти та здібності.

Традиційним у нашому ліцеї став наступний захід – бібліотечна виставка-ім’я «Співець людини волі й України», присвячена 210 річниці від дня народження Т.Г.Шевченка. Учні та вчителі мали можливість переглянути наявні матеріали про життя та творчість геніального поета, ознайомитись з  виданнями  його творів.

15 березня на завершення декади пройшов конкурс краси і молодості  «Міс Весна 2024». У змаганні за звання Міс брали дівчатка 5-9 класів.

Проведені заходи показали, що вчителі-предметники суспільно-гуманітарних наук проводять цікаву позакласну роботу з предметів, впроваджують у практику роботи освітні інноваційні технології, щоб активізувати пізнавальну діяльність дітей, викликати в них стійке бажання набувати ґрунтовних знань і вміння застосовувати їх у житті; формують в учнів  такі інтелектуальні вміння, як аналіз, порівняння, виділення головного, а також критичне мислення та здатність приймати відповідальні рішення; виховують вміння співпрацювати з іншими людьми. Така робота дає можливість «виліпити» не просто учня зі знаннями, а дитину, яка є освіченою, толерантною, уміє самостійно здобувати знання і використовувати їх у повсякденному житті.

Керівник ШМО суспільно-гуманітарних дисциплін Зоя НЕЧЕПОРЕНКО









0 comments:

Дописати коментар